Vmbo – De hofleverancier van het bedrijfsleven

Vandaag werd in de aula van het Francois Vatel, een brede vmbo in Den Haag Mariahoeve, een vmbo-debat gehouden. Bestuurders, docenten, ondernemers, politici én leerlingen uit de regio gaven hun visie op het onderwijs van de toekomst. We hebben elkaar nodig, zoveel is wel duidelijk: de magische driehoek onderwijs-overheid-ondernemers moet wonderen verrichten. En toch blijkt de praktijk weerbarstig.

Cultuurverschillen en (ervaren) regeldruk zitten samenwerking nog wel eens in de weg. Ondernemers kijken naar scholen, scholen kijken naar de overheid en de overheid kijkt naar het maatschappelijk veld. Toch denk ik dat er meer kansen zijn dan het debat deed vermoeden. Denk de schotten tussen alle hokjes eens weg:

Het kan dus. Maar wel met doorzettingsvermogen van beide kanten; onderwijs en ondernemers. Extra begrip van elkaars werkzaamheden zou daarbij helpen. Eens bij elkaar in de keuken kijken. En dan doorpakken. Met dat ene doel voor ogen: het vmbo als hofleverancier van het bedrijfsleven.

Ondernemer Hans van Wijk wordt geïnterviewd door Bart Bakker. Links Benedikte Zijlstra, rechts Pierre Heijnen, Paul van Meenen en Peter Lamers.