Betaalbaar wonen: sociaal recht in gedrang

Vaak is het niet zo gek om even terug te grijpen op basisbeginselen. Kijk bijvoorbeeld naar artikel 22 van de Grondwet: “Bevordering van voldoende woongelegenheid is voorwerp van zorg der overheid.” Simpel zat, toch?

Maar het addertje zit natuurlijk in de woordjes ‘bevordering’ en ‘voldoende’. Want wat is voldoende woongelegenheid? En hoe actief vervul je als overheid die bevorderende taak?

Dit weekend publiceerde de Volkskrant een overzicht van de woningmarkt in Nederland, met een analyse van de invloed die woningcorporaties (steeds minder) en particuliere eigenaren (steeds meer) op de woningmarkt hebben. Een ontwikkeling die veel mensen met een huurhuis voor onverwachte kostenstijgingen stelt. En een ontwikkeling die het mensen zonder huis steeds moeilijker maakt om überhaupt een huis te vinden.

Op zich is het niet vreemd om delen van de woningmarkt als economische markt te behandelen. Veel mensen hebben immers voldoende inkomen om ook op de vrije sector wel aan een goed huis te komen. Maar we zien nu dat er jarenlange wachtlijsten zijn ontstaan voor sociale huurwoningen; en dat middenhuurwoningen ook bijna niet meer te vinden zijn.

De Partij van de Arbeid is daarom een landelijke petitie gestart om vier maatregelen te onderstrepen. Sta je achter de volgende maatregelen, teken dan mee en zorg voor een sterk geluid in de Tweede Kamer. Want daar gaan we het grootste verschil maken.

  1. Een bouwimpuls: Verlaag de belasting voor corporaties zodat ze kunnen investeren in nieuwe betaalbare woningen.
  2. Geef starters een voorsprong op pandjesbazen: Een hogere overdrachtsbelasting van niet 2, maar 10 procent voor beleggers. Voor starters moet die belasting naar 0 procent.
  3. Bevries de huren van woningen die de afgelopen tijd te hard zijn gestegen: In Berlijn zijn ze daar nu mee begonnen, wat mij betreft nemen we die ideeën over.
  4. Reguleer de huurmarkt: Zorg ervoor dat mensen met een middeninkomen (minimaal tot 45.000) ook in aanmerking komen voor een goedkope huurwoning.

En de PvdA zou de PvdA niet zijn, als we onze idealen niet alleen op landelijk niveau van een stem voorzien, maar ook op lokaal niveau aandacht vragen voor die probleem. Want “in geouwehoer kan je niet wonen“. Daarom hebben we vandaag vragen gesteld aan de wethouder Wonen van Leidschendam-Voorburg. Om duidelijk inzichtelijk te krijgen welke woningen op welk moment worden opgeleverd, wat daarvan het effect is op de wachttijden voor sociale huurwoningen en wat het College van B&W doet om de toename van sociale huurwoningen te versnellen.